Vad är Anabola

Anabola steroider är syntetiskt framtagna ämnen av det manliga könshormonet testosteron. Testosteron framställs naturligt i kroppen i testiklarna hos män och i en mindre mängd i kvinnors äggstockar.

Anabola steroider har främst två effekter. Dels en vävnadsuppbyggande (anabol)   och en förmanligande (androgen) som ger ökad skäggväxt, behåring, mörkare röst och grövre hy. När man på kemiskt vis framställer en anabol steroid så är et den anabola effekten man eftersträvar men hittils har man ej lyckats framställa ett preparat helt utan andogena effekter.

Anabola steroider används inom sjukvården. De kan till exempel brukas vid kroniskt vävnadsnedbrytande sjukdomar och av kvinnor som genomgår könsbyte.

Idrottare, både professionella och motionärer, är en stor grupp av användare av Anabola steroider. Preparatet tas för att öka prestationen eller för att förändra sin fysik. Detta är särskillt vanligt i kraftsporter och bland kroppsbyggare där man använder Anabola steroider för att öka sin muskelmassa och muskelstyrka. Även motionärer brukar denna typ av preparat men då främst av estetiska skäl. Det är viktigt att göra skillnad på steroider som är olagliga och lagliga preparat såsom kreatin som säljs som kosttillskott.

Anabola steroider används idag även inom jordbruksnäringen för att öka tillväxttakten på djur som ska slaktas.

Symptom och problem

Om man använder anabola steroider kan man som mest lägga på sig sex till tio kilo muskler under tre månader. Den stora ökningen av kroppsvikt beror inte bara på ren muskelmassa, utan framförallt på att stora mängder vatten har bundits i kroppen tillsammans med en ökad mängd kroppsfett. Men det är ändå tydligt att användandet av anabola steroider ger en större ökning av muskelmassan än vad man kan uppnå med träning utan dopning.

För många elitidrottare kan det vara frestande att ta en genväg till en större och starkare kropp genom att använda anabola steroider. En nederländsk undersökning har visat att många idrottare, trots de allvarliga riskerna, skulle vara villiga att dopa sig om de därigenom skulle kunna vinna guld i ett OS.